RENT publica “Déu entre les coses”, una antologia de la poesia religiosa de Vicent Andrés Estellés

11 01 2010

LA SELECCIÓ I L’ESTUDI INTRODUCTORI ÉS D’ENRIC FERRER SOLIVARES

L’editorial Denes ha publicat recentment Déu entre les coses, una antologia de la poesia religiosa de Vicent Andrés Estellés, un dels escriptors valencians més reconeguts per la crítica i pel públic. El recull i l’estudi introductori que acompanya esta antologia és obra d’Enric Ferrer Solivares, escolapi i expert en literatura valenciana.

Segons Ferrer Solivares “la presència de Déu en la poesia de Vicent Andrés Estellés és tan visible que no pot ser ignorada”. En la seua poesia “hi ha alguna més que un contagi cultural del substrat religiós”, ha afegit.

En la present antologia tenen cabuda actituds i conductes de caràcter religiós, “suggerides per una sèrie de preguntes sobre el sentit de la vida, la presència del mal, el desig pertorbador o la mort, entre d’altres. Preguntes a les que el poeta s’enfronta esbossant uns versos que parlen de salvació, d’esperança, de pregària, de virtuts, d’amor al proïsme, és a dir, de tot allò que qüestiona l’ésser humà i el pot obrir a una realitat superior”, ha assegurat l’autor de l’estudi introductori i de la compilació.

Igualment, Ferrer Solivares ha detallat que en la cultura actual “s’ha estés una visió de l’home que pretén estalviar-li el límit, la mort, la creu de la història, la necessària convivència amb les preguntes intel·ligents, que obrin també a perspectives noves. Però, com els grans poetes, Estellés ens convida a anar més enllà del que és immediat i superficial a través d’una literatura que mostra la grandesa i la misèria del fet de ser home”.

“La poesia estellesiana té un fibló que fereix, que fa despertar, que no deixa indiferent davant el dolor humà, davant de tantes ferides més o menys secretes”, ha anotat el curador d’esta antologia. Una obra poètica que es desenvolupa a partir d’un nucli fort, “amerat de trets existencials, religiosos i cívics, que respon a la seua poesia escrita des de finals dels anys 40 del segle passat, fins la gran eclosió del 1971”, ha expressat Ferrer Solivares.

En “Déu entre les coses” s’hi entreveuen diverses imatges de Déu, entre les que destaquen el “Déu de la immanència i transcendència, el Déu amic, el Déu fascinant i terrible, el Déu de la vida, el Déu de la infantesa, el Déu dels pobres i humiliats, el Déu en majestat; així com, el ressò significatiu de la religiositat popular”.

VICENT ANDRÉS ESTELLÉS

Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 1924 – València, 1993) és un dels escriptors valencians més reconeguts per la crítica i pel públic. Començà a escriure teatre en la seua adolescència. Estudià periodisme a Madrid i en 1948 s’incorporà al diari Las Provincias, on arribà a ser cap de redacció. En 1953 publicà el seu primer llibre, Ciutat a cau d’orella, però el seu esclat literari es produí a partir de la dècada dels setanta, amb l’aparició del Llibre de meravelles (1971) i Recomane tenebres (1972), primer volum dels deu publicats fins ara de l’obra completa. Els seus llibres compten amb múltiples edicions i alguns dels seus poemes han assolit un gran ressò popular de la mà de cantautors com Ovidi Montllor. Ha obtingut guardons ben significatius, com el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1978) i el Premi de les Lletres Valencianes (1984).

L’editorial Denes ha publicat també altres obres d’Estellés: el recull Obra periodística (2004), tres peces teatrals breus amb el títol Dos drames i una farsa (2002), i les traduccions castellanes, en edició bilingüe, dels poemaris 0 Primer libro de las églogas (2002) i Ciudad susurrada al oído (2003).

SISÉ VOLUM DE LA COL·LECCIÓ RENT

Amb Déu entre les coses. Antologia de poesia religiosa l’editorial Denes publica el sisé volum de la col·lecció Rent dedicada a traure a la llum la millor literatura religiosa contemporània, des del segle XIX fins els nostres dies, que alterna autors valencians i grans escriptors de la literatura universal.

Els anteriors títols –per ordre d’aparició- són: En el món, però no del món, selecció de sermons del cardenal John Henry Newman; Isaïes, profeta de Nadal, un inèdit de 1965 del polifacètic escriptor valencià Martí Domínguez Barberà; Autobiografia espiritual i altres escrits de Marsella, de la pensadora francesa Simone Weil; Sembrant la vida. Poesia i compromís, del poeta de Xàtiva, el beat Gonçal Vinyes; i Pensaments per a Giulia, antologia de les cartes del filòsof i jurista italià Giuseppe Capograssi a la seua promesa Giulia Ravaglia.


Accions

Information

Deixa un comentari