Presentació a València de dues obres inèdites de Joan Fuster a la col·lecció Rent de l’editorial Denes

25 04 2015

DSCN0589

Agustí Colomer (director de Rent) i Santi Vallés (curador)

 

Dimarts, 21 d’abril, vam presentar a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània el volum número 14 de la col·lecció Rent. Sempre és una satisfacció presentar un nou títol, però en aquesta ocasió adquiria un caràcter especial per a tots els que fem possible Rent. L’any 2007, quan s’estava gestant la col·lecció, una de les obres que es volia publicar era L’Annonce faite à Marie, de Paul Claudel, en la traducció que Fuster va realitzar per a la representació a Sueca l’11 d’octubre de 1952, amb motiu de les Festes de la Coronació de la Mare de Déu de Sales. La recerca del text fou molt costosa i implicà tot un conjunt de persones fins que, finalment, a les acaballes del 2013, es localitzà el mecanoscrit en el fons Agustí Alaman de la Biblioteca Valenciana. Francesc Pérez i Moragón, un dels millors especialistes en Joan Fuster, es va fer càrrec de l’estudi introductori i, en companyia del filòleg Santi Vallés, de preparar l’edició. Alhora, Pérez Moragón va suggerir l’edició d’un assaig inèdit de Joan Fuster, escrit per les mateixes dates, i que tractava sobre Les idees religioses i l’existencialisme en el teatre modern. Les dues obres es complementaven a la perfecció. Fou així com s’anà perfilant el volum doble especial que, a més de la introducció, recull un apèndix amb fotografies de la representació celebrada a Sueca i altres documents.

 

WDarreragral_ResolutionPlus

 

Ara, finalment, tots podem fruir de la lectura de La bona nova a Maria, una representació teatral que ha esdevingut tot un símbol de l’esforç per dignificar el teatre valencià de la postguerra i que presenta l’al·licient de ser el primer treball de traducció realitzat per Joan Fuster. Alhora, les planes de Les idees religioses i l’existencialisme en el teatre modern ens descobreixen el mestratge en el conreu de l’assaig literari d’un jove Fuster que encara no havia fet la trentena. Un Fuster que, com assenyala Pérez Moragón en la introducció, anticipa molts dels temes que tractarà en la seua fèrtil trajectòria literària –el descrèdit de la realitat en les arts plàstiques, la llibertat de l’intel·lectual, el desencís de molts escriptors progressistes respecte a la URSS…– i que confronta les idees d’alguns autors de teatre religiós (Claudel, Shaw o Eliot) i aquella literatura que posava damunt l’escenari les idees pròpies del corrent existencialista (Camus i Sartre), subratllant els punts de convergència que permeten parlar d’una «literatura de la condició humana». Dues obres, en definitiva, ben representatives de l’esperit que anima la col·lecció Rent: el diàleg entre la creació literària i la dimensió religiosa.

De tots aquests aspectes –i d’alguns més- tinguérem ocasió de parlar tots els qui ens reunírem en l’acte de presentació. Un acte en el qual estaven presents molts dels que han fet possible l’edició més coral de totes les que han vist la llum a la col·lecció Rent.

 

Wpublic02_ResolutionPlus

 

Wpublic01_ResolutionPlus

 


Accions

Informació

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: