‘El cristianisme no està fet de prohibicions: és foc, creació, il·luminació’ (Atenàgores)

20 03 2014

Patriarch Athenagoras (1886-1972)

 

«El patriarca Atenàgores em va marcat molt. En primer lloc, em va alliberar de la por. L’Església ortodoxa fou i esdevingué per a mi una immensa llum, però ben aviat em vaig adonar que molts ortodoxos es definien sobretot contra: essencialment contra l’Occident i contra el catolicisme. I contra altres ortodoxos que no ho eren, en tal o qual punt, al seu parer, i que s’afanyaven a qualificar d’“herètics”. En aquest núvol de “contres”, m’ofegava un poc perquè això no es corresponia gens amb la meua experiència. Atenàgores no ignorava els problemes. Però veia també tot el que hi ha de necessari i de positiu en l’alteritat de l’altre i sobretot la seua mirada, una mirada renovada sobre Crist. Car el misteri de Crist és un diamant de mil cares, i nosaltres tindrem necessitat, a través del temps i de l’espai, de milers de mirades per a contemplar-les.

En segon lloc, Atenàgores em va fer descobrir una espiritualitat senzilla i profunda de la vida quotidiana. Per a ell, el Déu inaccessible es va fer per “follia d’amor” infinitament pròxim, infinitament amical en la humanitat de Jesús. Sí, Déu es fa amic nostre, en ell tot és miracle: les estreles i les formigues, i sobretot els rostres. Entreveure, amb aquella alegria reconeixent, “l’oceà interior d’un mirada”, saludar, a la fi de l’hivern, la doxologia del primer arbre en flor, pregar i lluitar perquè, per la gràcia de la resurrecció, una situació històrica de mort esdevinga una “situació d’infantament”, llegir i meditar cada dia un capítol de l’Evangeli, heus ací alguns aspectes d’aquesta llum quotidiana.

L’home era gran, majestuós, ple alhora de noblesa i de tendresa. Estimava i beneïa els éssers jóvens, les jóvens parelles, els infants. Guardava de manera estricta les observances de la vida monàstica però, quan se li consultava sobre els detalls d’allò que calia fer o no fer, responia: “la meua labor no és donar lleis als hòmens, sinó recordar-los el sentit de la vida […]. El cristianisme no està fet de prohibicions: és foc, creació, il·luminació”.»

Olivier Clément, «Notes autobiogràfiques», Fer del món eucaristia, Denes, 2013


Accions

Informació

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: