“No som americans, som catòlics”

12 01 2012

«La política dels Estats Units és anticatòlica perquè és atea. Déu no forma part d’eixa política perquè en el seu lloc està la conveniència. Convé que matem, convé que ignorem tots els preceptes que Jesucrist dictà en el Sermó de la Muntanya per a tots els hòmens i no només per a uns pocs cridats a la perfecció. Convé que prediquem a la gent l’odi cap als comunistes, que pengem signes d’odi en les portes de les esglésies i que venguem còmics d’odi en els vestíbuls d’aquestes. ¡El cristianisme s’ha vist reduït pels teòlegs a una regla de conveniència, s’ha modificat per a identificar-lo amb l’americanisme, amb l’escòria de la dreta!

¿Per què s’oposa el Catholic Worker al servici militar obligatori i a la guerra? ¿Perquè som comunistes? ¡No! Ens oposàrem a la Segona Guerra Mundial quan els comunistes n’estaven a favor. ¿Perquè ens és indiferent el destí de l’Església? ¡No! Ella és la nostra mare, l’esposa de Jesús. És més que els béns immobiliaris, més que el poder temporal, el seu esperit no és l’esperit del món i no té necessitat de ser defesa per les armes del món. Igual que el seu mestre diví, que va rebutjar tal defensa.

Estem contra la guerra perquè és contrària a l’esperit de Jesucrist i l’únic important és que romanguem en el seu esperit. Això és més important que ser americà, més important que ser respectable, més important que l’obediència a l’Estat. Es l’únic que importa. Estem en contra del servici militar obligatori perquè és preparació per al pecat, per al pecat que és la guerra. És millor que els Estats Units siguen aniquilats que no que sobrevisquen per la guerra.»

Dorothy Day, «No som americans, som catòlics» (abril 1948). Escrits de pau en temps de guerra, col·lecció Rent núm. 11, Editorial Denes, 2011.


Accions

Informació

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: