Crònica de la presentació a València del llibre “Etty Hillesum, un ungüent per a tantes ferides”

28 05 2011

NOMBROSA ASSISTÈNCIA DE PÚBLIC EN LA PRESENTACIÓ DE L’ASSAIG PÒSTUM D’ADRIÀ CHAVARRIA

 

El Centre de Cultura Contemporània Octubre va acollir el passat dimarts, 24 de maig, la presentació de l’últim títol de la col·lecció Rent, Etty Hillesum. Un ungüent per a tantes ferides, obra de l’escriptor tortosí Adrià Chavarria.

El nombrós públic assistent a la presentació restà commogut per les reflexions recollides per Etty Hillesum (1914-1943) a les planes del seu diari, un dels cims de la literatura holandesa contemporània. La jove escriptora holandesa jueua morta a Auschwitz ens ha llegat una literatura de testimoni en estat pur, actes de resistència davant la manifestació del mal radical del nazisme. Etty Hillesum ens sorprén a l’hora de reflectir el seu creixement espiritual en un clima de barbàrie que no li impedeix percebre la bellesa de la vida enmig del dolor i del patiment; la plenitud de la realitat reservada a qui es lliura a l’altre amb amor.

Etty Hillesum, un ungüent per a tantes ferides ens arriba de la mà d’un jove escriptor recentment traspassat: Adrià Chavarria. L’assaig que es presentava era la seua obra pòstuma. Una obra que reflectia el seu interés per la literatura femenina contemporània i per la sensibilitat religiosa en el món modern. La mort d’Adrià als 36 anys i els seus lligams amb València feien especialment emotiu l’acte. Un bon grapat d’amics hi eren presents. L’escriptor i traductor Gustau Muñoz i la curadora del llibre, Emilia Bea, donaren compte en les seues intervencions, de la biografia intel·lectual d’Adrià Chavarria i de la importància de la literatura en Etty Hillesum com a instrument de resistència de l’autoritat femenina desarmada davant l’horror antisemita.

L’amfitrió de l’acte, Francesc Fontana, president d’Amistat Judeo-Cristiana, donà també la paraula a Catherine De Bos Roos, que narrà la dramàtica història patida per sa mare -una adolescent jueua holandesa  supervivent de l’extermini- que presencià la deportació de la seua família i la mort al camp d’Auschwitz, tal i com li passà a la pròpia Etty Hillesum i tota la seua família.

Per últim, Maria Dolors Curto, mare d’Adrià Chavarria, traslladà el seu agraïment a tots els assistents i afirmà que l’ambient viscut en la presentació constatava les bones amistats que el seu fill havia pogut conrear a la seua estimada València. La lectura del salm 130 (De profundis), que ella mateixa havia recitat en el primer aniversari del traspàs d’Adrià i que constitueix un nexe de germanor entre jueus i cristians, clogué un acte ple d’intensa emotivitat.

 

El pròxim dimarts, 7 de juny, a les 19.30 hores, l’Espai Mallorca  (C/ del Carme 55) acollirà a Barcelona la presentació d’Etty Hillesum, un ungüent per a tantes ferides, amb la participació de Josefa Contijoch, Fina Birulés, Lorena Fuster i Emilia Bea.

 

 

 


Accions

Informació

Una resposta

4 06 2011
Presentació a Barcelona del llibre d’Adrià Chavarria, “Etty Hillesum, un ungüent per a tantes ferides”. « Col·lecció RENT

[…] seus últims esforços intel·lectuals. Ara, Emilia Bea ha enllestit el llibre que, després de la presentació a València, arriba a Barcelona. Hi participaran també un bon grapat d’amigues: Josefa Contijoch, Fina […]

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: