L’assaig d’Adrià Chavarria, “Etty Hillesum. Un ungüent per a tantes ferides”, veu la llum

2 04 2011

L’OBRA PÒSTUMA DE L’ESCRIPTOR TORTOSÍ HA ESTAT CURADA PER LA PROFESSORA DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA EMILIA BEA

 

L’editorial Denes acaba de publicar el número 10 de la col·lecció Rent, de literatura religiosa, titulat Etty Hillesum. Un ungüent per a tantes ferides. Es tracta del primer assaig en la nostra llengua sobre l’escriptora jueua holandesa, autora del cèlebre Diari en el qual recull el seu creixement interior en un clima hostil de persecució, durant l’etapa d’ocupació nazi.

Etty Hillesum (Middelburg 1914 – Auschwitz 1943), en una situació extrema de barbàrie i deshumanització, encara confia en l’arribada d’un món nou, al qual només pot contribuir amb el testimoni de la seua escriptura i fent del seu cor un amagatall per a Déu. Aquests són els únics instruments de resistència de l’autoritat femenina desarmada representada per Etty Hillesum, que Adrià Chavarria vol reivindicar amb aquest assaig.

Per a l’autor, la lliçó més important d’aquest sorprenent procés espiritual serà la capacitat de percebre la bellesa de la vida enmig del dolor i del patiment: la plenitud de la realitat reservada a qui es lliura a l’altre amb amor. Un amor que té com a escenaris la ciutat d’Amsterdam i el camp de Westerbork on assumeix el destí comú del seu poble.

Etty Hillesum. Un ungüent per a tantes ferides és l’obra pòstuma d’Adrià Chavarria Curto (Tortosa 1972 – Barcelona 2009), professor de Secundària, crític literari, assagista i poeta. El seu traspàs es va produir quan es trobava redactant l’assaig sobre aquesta escriptora amb la qual sentia una gran afinitat pel seu lligam amb el judaisme. La curadora del llibre és la professora de la Universitat de València Emilia Bea, autora també del pròleg en el qual conta l’amistat amb Adrià -forjada a través de l’admiració per autores com Simone Weil, Hannah Arendt o Etty Hillesum-, i narra les vicissituds que ha patit l’elaboració del llibre.


Accions

Informació

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: