“Lo foc sagrat de la fe” enceta el centenari de Teodor Llorente

11 03 2011

L’ANTOLOGIA PREPARADA PER RAFAEL ROCA ENS ACOSTA A LA MILLOR POESIA RELIGIOSA DEL PATRIARCA DE LA RENAIXENÇA 

L’editorial Denes vol commemorar el centenari de Teodor Llorente (1836-1911) amb la publicació en la col·lecció Rent (núm. 9) de l’antologia de poesia religiosa titulada Lo foc sagrat de la fe. El curador de l’antologia és el professor de la Universitat de València, Rafael Roca, autor de múltiples estudis sobre el poeta i sobre la Renaixença, com ara Teodor Llorente, el darrer patriarca (2004), Teodor Llorente, líder de la Renaixença (2008), guardonat amb el Premi Ferran Soldevilla, i El valencianisme de la renaixença, premi d’assaig de la Mancomunitat de la Ribera Alta 2010, assaig que pròximament veurà la llum. L’editorial Denes també editarà enguany un estudi de Roca que arreplega totes les cròniques del centre excursionista de Lo Rat Penat, redactades pel propi Llorente.

Només aparéixer l’antologia, el diari Levante-EMV se n’ha fet ressò mitjançant els articles que li ha dedicat el periodista Paco Cerdà i el periodista i escriptor Vicent Josep Escartí. “La de Llorente -escriu Roca en l’estudi introductori- no és una lírica religiosa escrita per a teolègs ni per a elits eclesiàstiques. Ben al contrari, són versos destinats i protagonitzats per la gent senzilla, per aquelles persones que, com ara la seua mare, assisteixen a la missa d’alba. En aquest sentit, podem afirmar que ens trobem davant d’una lírica popularista, escrita amb la voluntat de connectar amb el pensament i els sentiments de les capes més populars de la societat”.

Josep Piera, un dels grans escriptors valencians contemporanis es preguntava recentment: “Per què no començar a resituar Teodor Llorente dignament en l’imaginari de la poesia valenciana, enguany que es commemora el primer centenari de la seua mort?” Amb la finalitat apuntada pel poeta de Beniopa, la col·lecció Rent publica l’antologia Lo foc sagrat de la fe: la poesia espiritual del millor Llorente a l’abast dels lectors del segle XXI.


Accions

Informació

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: