La inspiració europea de Denis de Rougemont: federalisme, personalisme, ecumenisme

13 12 2010

LA INFLUÈNCIA DEL FILÒSOF SUÍS ES DEIXA SENTIR TAMBÉ EN EL PENSAMENT I EN LA SOCIETAT VALENCIANA.

Potser no ha fet mai massa soroll, però la seua petjada s’ha deixat sentir en el pensament i en diversos àmbits de la nostra societat. Perquè Denis de Rougemont i, per extensió, el personalisme comunitari, genera un pensament que no es reclou en la mera especulació, sinó que pren cos en l’acció. Un pensament compromés, amb vocació de transformació. Europeista convençut, les reflexions del filòsof suís aposten per l’Europa dels pobles versus l’Europa dels Estats-Nacions.

El professor Joan Alfred Martínez i Seguí és membre del Grup d’Estudis sobre Personalisme i Cosmopolitisme de la Universitat de València. Fa un parell d’anys, sota la direcció del professor August Monzon, va llegir la seua tesi sobre el filòsof protestant helvètic Denis de Rougemont, fundador en la dècada dels trenta de la revista Ordre Nouveau, un dels principals nuclis del personalisme comunitari junt amb la revista Esprit d’Emmanuel Mounier. Ara, Martínez Seguí ha traduït per a la col·lecció Rent una selecció d’escrits de Rougemont precedits d’un estudi introductori que ens acosta a la personalitat de l’escriptor. El llibre es titula Federalisme, personalisme, ecumenisme. La inspiració europea, i recull tres textos reveladors al voltant del problema del mal, del concepte de persona i de l’articulació de “la unitat en la diversitat” en el plànol polític (federalisme), filosòfic (personalisme) i religiós (ecumenisme).

Des de la irrupció del personalisme a principis dels anys trenta del passat segle  fins els nostres dies, les reflexions i els compromisos assumits pels anomenats “inconformistes dels anys 30”, han inspirat el pensament i l’acció de molts valencians. En 1935, mesos després que Rougemont fundara la revista Ordre nouveau, els valencianistes d’Acció Nacionalista Valenciana ja se’n feien ressò al seu setmanari Acció. Eixa influència –des d’ANV a UDPV– s’ha mantingut ininterrompuda en el nacionalisme valencià d’arrel socialcristiana fins a l’actualitat. Però també ha incidit en molts altres àmbits, com el cooperativisme valencià nascut a principis dels setanta, els moviments especialitzats de l’Acció Catòlica, l’escoltisme, l’europeisme valencià, o, més recentment, en iniciatives com les cases d’acollida per a immigrants “Dorothy Day” i “Peter Maurin”, promogudes per Joan Biosca, director de l’ISO i un dels noms històrics del personalisme comunitari valencià.


Accions

Informació

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: