El nou llibre de Rent és una selecció de textos de Denis de Rougemont sobre federalisme, personalisme i ecumenisme

28 10 2010

L’ESCRIPTOR SUÍS DEL MOVIMENT DELS INCONFORMISTES DELS ANYS 30 ES UN DELS AUTORS MÉS ORIGINALS DE LA FILOSOFIA POLÍTICA CONTEMPORÀNIA

L’editorial Denes ha publicat recentment Federalisme, personalisme, ecumenisme. La inspiració europea, una selecció de textos ben significatius de Denis de Rougemont. L’escriptor suís formà part del moviment dels inconformistes dels anys 30 i és un dels autors més originals de la filosofia política contemporània.

La traducció del recull i l’estudi introductori que acompanya el volum número 8 de la Col·lecció Rent, dedicada a la literatura religiosa en valencià, és obra de Joan Alfred Martínez i Seguí, professor de la Facultat de Dret de la Universitat de València.

Segons ha destacat el curador de l’obra “en la línia d’un federalisme integral d’arrel calvinista i proudhoniana, Rougemont posa les bases d’una Europa «una i diversa», capaç de superar tant l’hegemonia dels estats nacionals com la visió mercantilista dominant”.

L’antologia del seu llibre La part del Diable, escrit en 1942, subratlla la necessitat de reflexionar sobre el mal radical i la responsabilitat humana a partir de la terrible experiència dels totalitarismes del segle XX. L’assaig «Definició de persona» és un dels primers escrits de l’autor, on presenta la matriu filosòfica que inspira tot el seu pensament.

Per últim, l’article «Federalisme, personalisme, ecumenisme», pertanyent a la seua etapa de maduresa, “lliga magistralment aquests tres conceptes –polític, filosòfic i religiós– en una proposta suggerent a l’hora de superar l’actual crisi civilitzatòria”, ha afegit Martínez.

DENIS DE ROUGEMONT

Denis de Rougemont va nàixer a Couvet en 1906 i morí a Ginebra l’any 1985. Fill d’un pastor de l’Església reformada, va estudiar Lletres a la Universitat de Neuchâtel. En una estada a Viena va conèixer Richard Coudenhove-Kalergi, inspirador del moviment paneuropeu, i va esdevindre ferm partidari de la unió del continent.

En 1930 es traslladà a París per a treballar en una nova editorial protestant (Je Sers), que pretenia aportar elements de reflexió a la crisi material i espiritual que s’abatia sobre Occident. Participà en les reunions ecumèniques del Club du Moulin Vert, bressol del personalisme filosòfic. En el marc d’aquelles reunions fundà el moviment Ordre Nouveau en companyia d’altres pensadors com Alexandre Marc o Robert Aron. També col·laborà en la revista Esprit, fundada per Emmanuel Mounier.

Una vegada finalitzat el període bèl·lic, centrà la seua atenció en el procés de construcció de la unitat europea, propugnant una alternativa més politicocultural que no econòmica, basada en un model autogestionari i federalista, el qual, a cavall entre la dècada de 1960 i 1970, s’obriria a l’horitzó ecorregionalista.

Entre les seues obres més conegudes destaquen Lamour et lOccident, La part du Diable, Laventure occidental de lhomme, Vingt-huit siècles d’Europe i L’avenir est notre affaire, algunes de les millors parts han estat recollides a Federalisme, personalisme, ecumenisme. La inspiració europea, de Rent.


Accions

Informació

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: