Gran acollida de la col·lecció Rent a Gandia

22 02 2009

EMILIA BEA PRESENTÀ AUTOBIOGRAFIA ESPIRITUAL I ALTRES ESCRITS DE MARSELLA EN UN ACTE ORGANITZAT PEL CEIC ALFONS EL VELL

public-llargar1

La capital de La Safor va acollir el passat 18 de febrer, a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós, en un acte organitzat pel CEIC Alfons el Vell, la presentació del tercer volum de la col·lecció Rent Autobiografia espiritual i altres escrits de Marsella de Simone Weil.

La presentació va córrer a càrrec del pare Enric Ferrer Solivares i va intervindre Emilia Bea, autora de la traducció i pròleg d’este recull d’escrits de la pensadora francesa en l’any del centenari del seu naixement. Entre el públic assistent hi eren presents, entre altres, Gabriel García Frasquet, president del CEIC Alfons el Vell; Vicent Canet, de Saó; i membres del Casal Jaume I. A l’entrada de la sala el públic va poder observar i comprar esta mateixa obra i altres de Rent gràcies a la Llibreria Ferrer de Gandia.

ferrerlligr1beaferrerriuenr1

publicnotesr

beafirmarllibreterrEmilia Bea, professora de la Universitat de València, va destacar en la seua intervenció que “tot el pensament de S. Weil és un intent desesperat per formular el crit del desgraciat, i per això és un pensament essencialment compromés i compassiu”.  “La seua escriptura és la immediata transcripció d’un estat de constant tensió espiritual, d’una actitud de vigília, d’atenció i escolta”, va assegurar.

Bea va expressar que Simone Weil és d’eixos autors “estretament lligats a les circumstàncies històriques, però que saben plantejar qüestions podríem dir intemporals”. En paraules de la mateixa Simone Weil: “Caldria escriure coses eternes per a estar segurs que seran d’actualitat”.

Weil va criticar durament l’estalinisme i el feixisme, sent una de les primeres a denunciar el poder totalitari. “Al seu parer, l’opressió radica en la pròpia estructuració del sistema industrial, que determina la divisió entre treball manual i treball intel·lectual i la subordinació dels qui executen als qui coordinen”, va afegir.

Igualment, esta estudiosa de la figura i l’obra de Weil va assenyalar que escriptors com Albert Camus l’elogiaren dient que “des de Marx el pensament polític i social no havia produït a Occident res més penetrant i profètic”.

De la mateixa forma, durant la seua intervenicó Bea va manifestar: “Sense entrar a analitzar les peculiaritats de la seua experiència mística, cal subratllar almenys dos aspectes: primer, que aquesta experiència marca un punt d’inflexió en la seua obra, perquè, com ella mateixa diu, des d’eixe instant el nom de Déu i el de Crist es van anar mesclant de forma cada vegada més irresistible en els seus pensaments. I segon, que aquesta experiència s’autentifica davant de tot per la seua vida, ja que no va suposar un allunyament del món o del seu compromís social.

Així, a Marsella, Simone Weil, víctima de la tragèdia del seu temps, “passa per un període de gran creativitat i plenitud, que serà viscut per ella com una apassionant aventura espiritual reflectida en escrits d’una gran bellesa, alguns d’ells arreplegats en el volum que hui presentem”.

Els textos publicats en Autobiografia espiritual i altres escrits de Marsella són el fruit, segons la professora de la Universitat, de la inquietud interior que viu a Marsella tractant de conciliar la seua formació filosòfica amb la presència del sobrenatural en la seua vida; un intent de conciliació que es converteix en un repte ple de contradiccions i dificultats. Així com a Marsella Simone Weil, a més d’escriure, desenvolupa una intensa activitat com a resistent.

Finalment, va expressar Bea que  “enfront de la història del poder i la violència, que és la història oficial escrita pels vencedors, cal reivindicar aquesta altra història amagada i silenciosa; la protagonitzada pels pobles i les persones que per refusar l’ús de la força han acabat per sucumbir. Es tracta de ‘llegir en la història el silenci dels vençuts’”.


Accions

Informació
%d bloggers like this: