Publiquen per primera vegada en valencià una selecció de sermons de Newman

7 06 2008

L’Agència Cristiana de Notícies Flama ha publicat una informació referent a l’aparició del primer volum de la col·lecció Rent, En el món, però no del món. Selecció de sermons, de John Henry Newman.

FLAMA / 6 juny 2008

L’editorial valenciana Denes ha recollit en un volum una selecció de sermons del cardenal John Henry Newman, sacerdot anglicà convertit al catolicisme en 1845. És la primera traducció en valencià-català de part de l’homilètica del qui està considerat “pare invisible del Concili Vaticà II i que a finals d’any serà beatificat. El llibre que recull quatre sermons de diferents èpoques de Newman es titula “En el món, però no del món”, està traduït per Salvador Albert i conté una introducció a la seua vida i obra a càrrec d’August Monzon, prevere i professor de Filosofia del Dret de la Universitat de València. L’edició, publicada dintre de la col·lecció Rent, dedicada a la literatura religiosa contemporània en valencià, és la primera anotada que es fa en aquest domini lingüístic.

Monzon ha assenyalat que “l’extensa i profunda obra de Newman, considerat un clàssic del pensament cristià i de la llengua anglesa, fa referència a un denominador comú com és la fe cristiana, entesa com a relació personal amb el Déu de Jesús en la comunió de l’Església”.

Dins del conjunt d’escrits newmanians “destaquen els seus sermons, de base bíblica i inspiració patrística, eviten el sentimentalisme buit i l’intel·lectualisme fred”, ha afegit Monzon.

Esta selecció, que enceta l’ambiciosa col·lecció Rent, arreplega tres textos de l’època anglicana com són “Santedat i benaurança”, el primer dels seus sermons parroquials; “La transmissió personal de la veritat”, pertanyent a la sèrie de sermons universitaris; i “El comiat dels amics”, el seu darrer i corprenedor sermó anglicà. De l’època catòlica, inclou “La missió de sant Felip Neri”, “bella mostra del gran amor de Newman pel sant florentí i per la seua obra, l’Oratori, ha detallat este professor de Filosofia del Dret i responsable de l’edició.

Newman va liderar el Moviment d’Oxford que pretenia renovar l’anglicanisme, afeblit per la seua relació amb l’Estat. Va ser creat cardenal pel papa Lleó XIII en 1879, 34 anys després d’abandonar l’anglicanisme. Segons Monzon, “els seus escrits abarquen tots els gèneres literaris, testimonis de la seua vocació educacional i universitària, són indestriables del seu exemple de vida i li han proporcionat un influx cada vegada més ampli que el fan considerar com el pare invisible del Concili Vaticà II, del qual va avançar bona part dels seus plantejaments”.

Fins ara, en el domini lingüístic valencià-català tan sols es contava amb la seua biografia titulada Apologia pro vita sua, el Quadern de pregàries, una edició de fragments de textos e diferents obres titulada El cor parla al cor i alguns textos traduïts pel mateix Albert a una publicació periòdica del Centre Newman de València.

COL·LECCIÓ DE LLIBRES RELIGIOSOS ÚNICA AL PAÍS VALENCIÀ

“Rent” és la única col·lecció de literatura religiosa contemporània en valencià que en estos moments es publica a la Comunitat Valenciana i comprén diferents gèneres com narrativa, poesia, assaig, teatre i homilètica, entre altres. Junt a En el món, però no del món també s’ha publicat un text inèdit del periodista Martí Domínguez Barberà titulat Isaïes, profeta de Nadal.

Esta nova col·lecció de l’editorial Denes posa a l’abast del públic un conjunt d’obres que acosta a la millor literatura d’inspiració cristiana feta des del segle XIX a l’actualitat. Segons el seu director, Agustí Colomer, es tracta de “textos que reuneixen els valors estètics, culturals i espirituals d’uns escriptors que mostren en les seues creacions la bellesa i la profunditat d’un humanisme alhora arrelat i transcendent”.

Igualment, ha remarcat que “el nom de la col·lecció, de ressonàncies evangèliques, és també un homenatge als valencians que crearen l’associació La Paraula Cristiana, el butlletí de la qual es titulava Rent també”.

FLAMA Agència Cristiana de Notícies


Accions

Informació

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: