Un llibre inèdit de Domínguez Barberà inicia la col·lecció «Rent»

23 04 2008

LEVANTE-EMV / EL DAU 23 abril 2008

«Isaïes, profeta de Nadal» és el primer títol d’una nova sèrie de Denes dedicada a la literatura religiosa contemporània en valencià

Levante-EMV, València
L’escriptor valencià nascut a Algemesí Martí Domínguez Barberà (1908-1984) torna a estar d’actualitat després que l’editorial Denes haja publicat una obra seua inèdita datada a cavall entre l’Advent de 1964 i la Pasqua de 1965 titulada «Isaïes, profeta de Nadal».

L’edició ha anat a cura d´Agustí Colomer Ferrandiz, autor de diferents estudis sobre el valencianisme d’inspiració cristiana, a la vegada director de la col·lecció «Rent», dedicada a la literatura religiosa contemporània en valencià i on s´inscriu esta obra del conegut autor del discurs «La gran silenciada» -pronunciat a les falles següents de la «riuà» del 1957 i que li costà el lloc com a director de Las Provincias.

Segons Colomer, «Isaïes, profeta de Nadal» és una obra literària que pretén transmetre la profunditat de l´esperit profètic de l´anomenat primer profeta major, on tot l´esforç de Martí Domínguez es dirigeix a conmoure el lector amb la figura gegantina del profeta.

Igualment, les notes de caràcter històric, les citacions exegètiques, les reflexions teològiques i les crítiques socials són presents al llarg del text i revelen «la vasta cultura d´un escriptor que fa servir amb encert arguments d´aquesta mena», segons el seu curador.
Es tracta d´una obra rica en imatges que sintonitza amb el llenguatge simbòlic propi de la profecia per a recrear i donar plasticitat al missatge del profeta, traduïda directament pel propi Martí Domínguez.

«Isaïes, profeta de Nadal» fou escrit ja passada, segons recorda Colomer, «la seua dolorosa substitució al front del diari Las Provincias i on el buit de les autoritats franquistes i de bona part de la burgesia capitalina s´havia deixat sentir, tot i que havia guanyat l´estima de molta altra gent». Una «nova època en la seua vida» que coincideix amb la celebració del Concili Vaticà II «que influirà en l´aprofundiment de la consciència d´Església com a poble de Déu, en la necessitat d’elevar el nivell cultural del laïcat i en la presència de les llengües vernacles a la litúrgia», ha afegit el director de la col·lecció «Rent», nom que reviu el de l’antiga capçalera del butlletí que editava l´associació «La Paraula Cristiana».

Literatura de valors
L´altre títol que veu la llum en aquesta nova col·lecció és «En el món, però no del món. Selecció de sermons», del cardenal John Henry Newman (1801-1890) -amb traducció de Salvador Albert i introducció i notes d´August Monzon. La nova col·lecció alternarà noms claus de la literatura universal amb escriptors valencians. Colomer ha expressat que «es tracta d´una iniciativa nascuda del deler de posar a l’abast del lector uns textos que reuneixen els valors estètics, culturals i espirituals d’uns escriptors que mostren en les seues creacions la bellesa i la profunditat d’un humanisme alhora arrelat i transcendent».


Accions

Informació

Una resposta

10 06 2008
Publicada en valencià una selecció de sermons del cardenal Newman « Col·lecció RENT

[…] està fent un seguiment exhaustiu a les obres de la col·lecció Rent. Si, en el seu moment, ja es va fer ressó de l’inèdit de Martí Domínguez i de l’acte d’homenatge celebrat a Algemesí, ara, destaca la publicació -per primera […]
%d bloggers like this: